Selecteer een pagina

PB Web Media is een klein bedrijf met grote impact en daar zijn we best trots op. Dagelijks tonen wij de 11 miljoen bezoekers van onze sites 3,1 miljard afbeeldingen, alleen al goed voor 53 TB aan data. Onze back-end developer Max neemt je mee in onze werkwijze en technische aanpak die dit mogelijk maakt. 

“Onze technische aanpak
Ons systeem bestaat uit vele applicaties en componenten die nauw met elkaar samenwerken. Ze zijn op elkaar afgestemd met als doel zo snel en secuur mogelijk de data verwerken. Elk element uit het systeem wordt waar nodig verbeterd of opnieuw gemaakt bij problemen of verhoogde performance eisen. 
    

  • Een van onze belangrijkste technieken is caching. Daarmee managen we de load op onze systemen doordat we bijvoorbeeld slechts één keer per periode het systeem belasten om de data te serveren. Grote groepen gebruikers die hetzelfde profiel delen, kun je daarmee content aanbieden zonder het systeem te overbelasten.  
  • We zetten server clusters in om flexibel om te gaan met wisselende gebruikers load. Hiermee hebben we de mogelijkheid om op – en af te schalen indien nodig.
  • We monitoren onze performance met slimme tools zoals Prometheus en Grafana en kunnen op basis daarvan verbeteringen doorvoeren.  
  • Door gebruik te maken van Big Data tooling, zoals Apache Spark, zijn we in staat om grote hoeveelheden data te analyseren en daarmee ons platform slimmer in te richten. 
  • We zetten de juiste tools in op datgene waar ze in gespecialiseerd zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘industry standard’ tool Elasticsearch die wij toepassen voor al onze zoek-oplossingen.

Aanpak als team 

De technische aanpak werkt alleen als je als team ook goed samenwerkt. Dat komt door de volgende elementen:

  • Als team tonen we het lef om bij problemen te durven kiezen voor een heel andere techniek of software. Waar nodig schromen wij niet om oplossingen compleet te verwijderen en te vervangen voor iets nieuws.
  • We werken nauw samen. We zijn een klein en agile team dat écht werkt volgens de scrum methodiek. Samen zoeken we naar de beste oplossing door breed te denken en door meerdere oplossingen te proberen, kunnen we de beste keuzes maken. 
  • We maken oplossingen zo simpel mogelijk en de indeling van de code richten we op dezelfde wijze in. Dat maakt het voorspelbaar en makkelijk overdraagbaar. Onderdelen zijn makkelijker terug te vinden en bij onderhoud of incidenten kan iedereen binnen het team snel ingrijpen. Code reviews helpen hier ook goed bij, daarbij ondervangen we te complexe gemaakte code en bugs. 
  • We houden onze systemen up-to-date. Als je regelmatig update, kan het zijn dat door een update een bepaald stuk software beter presteert. Dit maakt dat je soms goedkoper, sneller en veiliger kunt werken.

De uitdaging 

Onze BHAG (Big Hairy Audacious Goal) is

In 2031 helpen wij op veilige en verantwoorde wijze 100 miljoen bezoekers per dag bij het ontdekken van adult content.

Gebruikers verwachten op elk apparaat of device een goede en gevarieerde beleving van onze sites. Het is voor ons een uitdaging om ook in de toekomst moderne sites te bouwen, die een goede gebruikerservaring garanderen zonder de load op de servers onevenredig te verhogen. Om dit te bewerkstelligen zullen we de komende tijd inzetten op het bouwen van server side rendered sites die werken met slimme end points. “